A nyári forróságban fontos a folyadékpótlás, de egyáltalán nem mindegy, hogy mi az, amit iszunk. Legjobb a szénsavmentes ásványvíz, de érdemes néha megbolondítani valamivel, hogy nagyobb kedvvel fogyasszuk. Ezek egyszerű receptek, amiket mi magunk is könnyedén elkészíthetünk otthon, nem igényelnek bonyolult előkészületet és szerencsére a hozzájuk szükséges legtöbb alapanyag könnyen beszerezhető. Mindegyik ital készíthető cukros és diétás változatban is, ki melyiket szereti jobban.

Limonádé

Elkészíthetjük cukros és cukormentes változatát is. Ha a cukros verzióra szavazunk, akkor érdemesebb cukorszirupot választanunk a kristálycukor helyett, mert sokkal könnyebb vele dolgozni. Facsarjuk ki egy citrom és egy fél narancs levét. Ízlés szerint adjunk hozzá a cukorszirupot, mézet vagy édesítőszert, öntsük hozzá a kifacsart citrom és narancslevet, öntsük fel szódával, dobjunk mellé néhány citrom, narancs és lime karikát, menta levelet és jeget és azonnal fogyasztható.

Levendulás limonádé

Igen népszerű mostanság a levendula. Ha a hagyományos limonádét unalmasnak találod, akkor dobd fel egy csipet levendulával. A szokásos módon elkészített limonádéba morzsolj kevés friss vagy szárított levendulavirágot, de vigyázz, mert nagyon intenzív. Egy nagy kancsó limonádéhoz elegendő néhány apró virág.

Gyömbéres baracklimonádé

Frissen szedett őszibarackból a legfinomabb, de ha épp nincs szezonja, akkor elkészíthető dobozos barackléből is. Figyelj oda, hogy ilyenkor is válassz minél nagyobb gyümölcstartalmú terméket. Öntsd fel a frissen turmixolt őszibarackot szódával, reszelj bele gyömbért, dobj hozzá néhány jégkockát. A gyömbérrel érdemes óvatosan bánni, nagyon intenzív, könnyű belőle túl sokat használni. Ha szereted a limonádét édesen fogyasztani, akkor önts bele kevés cukorszirupot vagy sztíviát, majd töltsd pohárba. Barackszelettel, lime- mal díszíthetjük, és azonnal fogyaszthatjuk.

Meggyes limonádé

Magozzunk ki fél kiló meggyet. Ezután főzzük fel 2,5 deci cukorsziruppal vagy édesítőszerrel, amíg teljesen össze nem esik a meggy. Ekkor szépen kiadja az ízét és a színét is. Ezt szűrjük le, majd hagyjuk kihűlni. Az így elkészült szirup kb. egy hétig hűtőben eltartható. Ezt ízlés szerint pohárba vagy kancsóba töltve, citrommal, citromkarikával, jéggel elkészítve és vízzal hígítva fogyaszthatjuk.

Dinnye koktél

Előre behűtött dinnyét turmixolj össze. Hideg szénsavas vagy szénsavmentes ásványvízzel, szódával öntsd fel. Ha szeretnéd, akkor egy kis lime levével, mézzel, cukorral vagy édesítőszerrel pikánsabbá teheted, de önmagában is nagyon ízletes, hűsítő ital. Menta levelekkel díszítsd.

Erdeigyümölcsös limonádé

Ennek az elkészítéséhez 10 deka áfonya, 10 deka málna és 10 deka szeder szükséges. Ezeket a cukorsziruppal , mézzel vagy édesítőszerrel, 1 egész narancs levével vagy 1,5 deci narancslével és ízlés szerint adagolt jégkockával turmixoljuk össze. Az ital azonnal fogyasztható, de nagyobb mennyiségben készítve, hűtőben tárolva folyamatosan kortyolgathatjuk a forró, nyári napokon.

Jeges tea

A kedvenc meleg teánk hűtött variációja. Készítsük el a kedvenc teánkat. Ha szeretnénk picit feldobni, akkor tegyünk bele mentát, gyümölcs szeleteket, de friss gyümölcslevet is csavarhatunk bele. Ezt egésznap kortyolgathatjuk.