A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, de a hívő életen túl a tavasz köszöntésének is a hagyománya. Ahogyan az a nevében is benne van, a negyven napos, nagyböjtöt követő időszak lezárása. Ilyenkor szabad újra húst fogyasztani, de ilyenkor sok más finomság is az asztalra kerül, főleg vidéken nem ritkák a locsolkodással egybe kötött lakomák.

Sonka

A húsvéti menü elengedhetetlen része a húsvéti sonka. Nagyon fontos a megfelelő minőségű alapanyag beszerzése, majd ezt követően a szakszerű elkészítés. Szerencsére ez nem igényel komolyabb főző tudást, az interneten számos receptet találhatunk, mindenki a saját ízléséhez passzolót kiválaszthatja. A megfelelően elkészített sonkát tálalhatjuk koktélparadicsommal, főtt tojással, de sok helyen hagyomány a sonkát kaláccsal fogyasztani. Tormával, hagymával tehetjük még pikánsabbá, de az igazi ínyencek kipróbálhatják egy kis wasabi mustárral is.

Főtt tojás

Húsvétkor nem csak sonkából, hanem főtt tojásból is nagyobb mennyiség fogy. Ha a hagyományostól éltérően szeretnénk tálalni a tojásokat, akkor főzést követően forgassuk bele  vízben feloldott ételszínezékbe, hagyjuk megszáradni, majd az elkészített krémmel a habnyomóból töltsük meg a félbe vágott tojásokat, és máris egy egészen különleges, tavaszi színekben pompázó tálat kapunk.

Húsvéti leves

A tárkonyos bableves klasszikus húsvéti ételnek tekinthető, mely pirított sonkával és sonkalével készül. Ha bátrak vagyunk, akkor tálalhatjuk saját készítésű cipóban, a profibbak pedig még tovább fokozhatják a hatást, ha a cipó kalapjából nyuszit, csibét vagy bárányt készítenek. Pici kézügyesség, egy kis kreativitás, és máris elkápráztatjuk a hozzánk látogatókat és a családot.

Kalács

Ha szeretnénk a vendégeket meglepni, akkor érdemes a hagyományos kalács formától eltérően valami más készíteni. A legegyszerűbb, ha a kalácstésztát másképp tekerjük. Nagyon egyszerű a nyuszi forma elkészítése, amihez nem szükséges más, csak kígyó alakúra nyújtott tésztát önmagával körbe tekerni, egy kis fület hagyni és pocakot készíteni. Szemet csokigolyóból vagy fekete marcipánból készíthetünk, a dekorcukor pedig tökéletes a nyuszifogak kialakítására

Piskótatekercs

A piskóta rengeteg izgalmas töltelékkel készülhet, de ha maradunk a hagyományos ízvilágnál, és sárgabarack lekvárt, csokoládé, vanília vagy citromkrémet töltünk bele, akkor is feldobhatjuk húsvéti marcipános díszítéssel. Nyuszi, csibe, bárány, ezek mind olyan motívumok, amik könnyedén, egyszerűen kivitelezhetők, minimális kézügyességgel megformázhatók és mégis egészen látványosak lesznek az asztalon. Ha az egyszerűbb megoldások híve vagyunk, akkor vásároljunk húsvéti torta formát, amivel igazán egyszerű lesz a sütemény elkészítése.

Keksz

Ha kekszet készítünk, akkor bátran szaggassuk tojásalakú szaggatóval, de ha szeretnénk különösen színessé tenni az ünnepi asztalt, akkor beszerezhetünk húsvéti sütiformákat, majd marcipánnal díszítsük kedvünk szerint. Lehetnek húsvéti tojást imitáló színes, hímes tojások, de készülhet belőlük nyúl, bárány vagy akár csibe forma is.